Elinvoimaa luonnosta

26.05.2024
Ihana toukokuu on tulossa päätökseen ja kesäkuu on aivan nurkan takana. Tämän viikon blogissa haluan inspiroida teitä nauttimaan luonnosta ja liikkumaan lempeästi kehoa kuunnellen.

Täydellinen paketti hyvinvointia varten tähän hetkeen ovat rauhoittava yinjooga -harjoitus ja sesongin kasviksia hyödyntävä, herkullinen ja ravitseva lounas. 

Nokkos-parsapiirakka, orvokkisalaatti ja minttujäätee maistuvat näpsäkästi yhdessä ja kokonaisuus soveltuu erinomaisesti tarjottavaksi myös kesän juhliin.

🪷 🪷🪷

Yinjooga on täydellinen tapa aloittaa tai lopettaa päivä rauhallisesti ja rentoutuneesti. Tämä harjoitus keskittyy pitkiin venytyksiin ja kehon syvien kudosten avaamiseen. Lantion ja alaselän avaus ovat erityisen tärkeitä, kun siirrymme aktiivisempaan kesäaikaan.


Perhonen (Baddha Konasana):

Istu lattialla, tuo jalkapohjat yhteen ja anna polvien pudota sivuille. Pidä selkä suorana ja kallistu eteenpäin, jos se tuntuu mukavalta. Pidä asento 3-5 minuuttia.

Selän kierto (Supta Matsyendrasana):

Makaa selälläsi, tuo oikea polvi rinnan päälle ja kierrä se vasemmalle puolelle kehoa. Katso oikean käden suuntaan ja rentoudu tässä asennossa 3-5 minuuttia per puoli.

Lapsen lepoasento (Balasana):

Polvistu ja istu kantapäillesi. Laske ylävartalo eteenpäin lattialle ja tuo kädet pitkälle eteen. Rentoudu tässä asennossa 5 minuuttia.

Loppurentoutus (Savasana):

Makaa selälläsi, kädet ja jalat rentoina. Sulje silmäsi ja hengitä syvään, antaen kehosi rentoutua kokonaan. Pysy asennossa 5-10 minuuttia.


🌿🌿🌿

Nokkos-parsapiirakka

Piirakkapohja:

2,5 dl vehnäjauhoja

125 g voita kylmänä kuutioituna

1 rkl kylmää vettä

Ripaus suolaa

Täyte:

200 g tuoreita nokkosia tai kuivattuna 1/2 dl

200 g vihreää parsaa

100 g fetajuustoa murustettuna

3 kananmunaa

2 dl kermaviiliä

Suolaa ja pippuria maun mukaan
chiliä ja korianteria halutessa 


Piirakkapohja:

Sekoita vehnäjauhot ja suola kulhossa.

Lisää kylmä voi ja nypi taikinaksi.

Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Täyte:

Nokkosen voi ryöppäämättä kuivata ja käyttää sellaisenaan, mutta jos käytät tuoretta nokkosta, huuhtele ja ryöppää nokkoset nopeasti kiehuvassa vedessä, valuta ja hienonna.

Leikkaa parsat suupaloiksi. Jätä parsojen kärkiä koristeluun.

Esipaista piirakkapohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Sekoita kananmunat ja kermaviili, mausta. Sekoita pilkotut parsat ja silputtu nokkonen täytteen sekaan ja kaada pohjan päälle.

Ripottele päälle fetajuustoa ja koristeluun jätetyt parsat.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes se on kullanruskea ja täyte on hyytynyt.

Nokkosella on erittäin korkea ravintoarvo. Nokkonen sisältää paitsi runsaasti rautaa, myös A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinia. Nokkosen poltinkarvat sisältävät mm.histamiinia, serotoniinia ja muurahaishappoa.

Nokkosen pieniä 10-15cm versoja, ennen kukintoa, voi kerätä keväästä syksyyn ja varastoida vaikkapa kuivaamalla tai pakastamalla talven varastoiksi. Myöhään syksyllä nokkosesta voi kerätä ehjät lehdet ja varmistaa lehtien alapinnalta, ettei siellä ole koteloituneita hyönteisiä.


Orvokkisalaatti

100 g erilaisia salaattivihreitä oman maun mukaan (esim. romaine, rucola, voikukan pienet lehdet, orvokin lehdet, maahumalan lehtiä)

1 kevätsipuli

1 pieni punasipuli

10-12 orvokin kukkaa

10-12 orvokin lehteä

100 g kirsikkatomaatteja

50 g fetajuustoa

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl balsamiviinietikkaa

1 dl pähkinöitä 

Suolaa ja pippuria maun mukaan

Loraus juoksevaa luomuhunajaa


Pese vihreät kasvikset ja kuivaa ne salaattilingossa tai talouspaperilla. Jos peset orvokin kukat käytä erityistä varovaisuutta, jotteivat kukat rikkoonnu.

Hienonna kevätsipuli ja punasipuli ohuiksi renkaiksi.
Sekoita salaattivihreät, kevätsipuli, punasipuli ja kirsikkatomaatit kulhossa.

Revi orvokin lehdet hieman pienemmiksi, jos ne ovat suuria, ja lisää ne salaattiin. Asettele orvokin kukat kauniisti salaatin päälle.

Valmista kastike: Sekoita oliiviöljy, balsamiviinietikka, hunaja, suola ja pippuri pienessä kulhossa tai kannellisessa purkissa. Ravista hyvin.

Murustele fetajuusto salaatin päälle. Kaada kastike salaatin päälle juuri ennen tarjoilua ja sekoita kevyesti.

Suomen 14:sta orvokkilajikkeesta kaikki ovat syötäviä. Lajikkeesta riippuen herkullisimpiä ovat joko lehdet tai kukat. Rohkeasti maistelemaan! Ruokakaupoissa on myös myynnissä jalostettu salaattiorvokki, josta voi huoletta käyttää lehdet ja kukat, ilman pelkoa kitkerästä mausta.


Minttujäätee

1 l vettä

2 pussia vihreää teetä

1 dl tuoretta minttua (noin 10-15 lehteä)

1 sitruuna (luomu, jos mahdollista)

2-3 rkl hunajaa (tai makusi mukaan)

Jääpaloja

Mintunlehtiä ja sitruunaviipaleita koristeeksi


Kiehauta vesi kattilassa tai vedenkeittimessä.

Laita vihreän teen pussit kannuun ja kaada kiehuva vesi päälle.

Anna teen hautua noin 3-5 minuuttia, riippuen kuinka vahvaa teetä haluat.

Kun tee on hautunut, poista teepussit ja lisää tuoreet mintunlehdet kannuun.

Anna mintunlehtien maustaa teetä noin 10 minuuttia.

Purista sitruunan mehu teehen ja sekoita.

Lisää hunaja ja sekoita, kunnes se on täysin liuennut.

Anna teen jäähtyä huoneenlämmössä, ja siirrä sitten jääkaappiin kylmenemään vähintään tunniksi.

Täytä lasit jääpaloilla.

Kaada jäätee laseihin ja koristele mintunlehdillä ja sitruunaviipaleilla.

Tarjoile heti, jotta juoma on ihanan raikasta ja viilentävää.

Villiyrttejä voi mukavasti keräillä myös lasten kanssa yhdessä opiskellen, jos yrtit eivät ole ennestään itselle tuttuja ja nykyään löytyy monia oikein hyviä kasvien tunnistussovelluksia älypuhelimille, joita kannattaa hyödyntää. Syö vain sellaista, minkä tunnistat.

Piharatamo antibakteerisena luonnonlaastarina asfaltti-ihottumiin ja keltakannusruohon mesi imaistuna on makeaa herkkua! Molemmat oikein hyviä ensiaskeleita villiyrttien maailmaan ja nämähän rehottavat valtoimenaan myös kaupunkialueilla.

Inspiroivia hetkiä luonnonantimien äärellä!
💛💛💛 

Alennuskoodilla 'orvokki' saat kesäkuun aikana valitsemastasi hierontahoidosta 6€ alennuksen. Ilmoita koodi käyntisi yhteydessä tai laita varauksen lisätietokenttään.

Alennuksen voi käyttää kerran kesäkuun 2024 aikana, eikä sitä voi yhdistää muihin tarjouksiin ja kampanjoihin.